fbpx

Garden Circle House

BIOPHILIC DESIGN BY DUBBELDAM ARCHITECTURE + DESIGN

The four-bedroom home in midtown Toronto designed by Dubbeldam Architecture +Design, Garden Circle House, was a response to the client’s desire for a sustainable home inspired by nature, connected to the outdoors and awash in daylight.

The Dubbeldam team drew upon biophilic design strategies incorporating many key principles for building visual and non-visual connections with the outdoors. Biophilic design dates back to the mid-1980s, but in recent years it has become a larger part of sustainable practices due to the growing wellness movement and a greater desire to live and work in healthier interiors. The term describes a conscious effort to link the built environment to the natural world, through various sensory experiences including sight, sound, touch and smell.

WELLNESS

The house is imbued with wellness features, including a palette of natural materials, lush landscaping and water features that offer both visual and auditory effects to enhance a sense of calmness. It also uses spatial strategies to maximize natural light and to visually connect to the outdoors through ample fenestration and elevated vantage points. Upon entry into the house, a direct view to the backyard lap pool and landscaping is visible through a tall, narrow window on axis.

Looking back toward the front entry, a double-height space dramatically showcases the home’s dynamic spatial qualities, enhanced by the light that pours in from the tall windows and the abstracted shadows cast by the triangular light fixtures overhead. Views are primarily oriented to the rear yard, with access through wall-to-wall sliding doors in the kitchen. A hot tub built into the hard-wearing Cumaru outdoor decking and firepit on the small patio, transforms the backyard into a relaxing oasis for three out of four seasons.

CENTRAL STAIRCASE

A focal point of the interior is the central staircase crafted of solid mahogany and featuring open risers and a curved balustrade that emulates natural organic forms, inviting the hand to run along its sculptural contours. Light filters through an operable skylight, providing natural illumination and ventilation in the centre of the home, while simultaneously offering a view of the sky.

EXTERIOR

Inspired by the client’s love for Prairie Style architecture, the exterior of the house incorporates horizontal planes and overhangs, and an earthy, natural material palette of brick, wood and stone. Buff and grey-toned brick conveys a sense of solidity while Western red cedar boards and mahogany-framed windows complement with the warmth of wood. Green roofs are integrated into each of the overlapping roof planes on the front and back of the house, while their soffits are detailed with Brazilian massaranduba. Integral to the front of the house is the pear tree that was retained on site; located in front of the large dining-room window, its foliage casts an animated play of shadow and light year-round, while the scent of blossoms in spring and ripe fruit in autumn wafts through the open window.

Photos© Scott Norsworthy

Subscribe & Win!

Subscribe now to get the latest news from OBJEKT© South Africa delivered straight to your inbox, and you could win a 1-year magazine subscription.

* indicates required
%d bloggers like this: