fbpx
Ogilvy Montreal's red entrance space

Ogilvy Montreal Revamped

Ogilvy is an agency on the move

After several acquisitions and an identity change, Ogilvy Montreal wanted to make organizational improvements. It considered relocating but ultimately decided to optimize its existing offices, located in a neighbourhood whose character gives the agency a strategic edge. Securing an adjacent space made it possible to proceed with the project. FOR. Design Planning came up with the new design for the spaces.

The firm has always excelled at creating original ideas. Using that fact as a starting point, the project focused on highlighting Ogilvy’s identity and history to support the company’s talented people. The concept for the new spaces was built on two distinctive elements: the leitmotif is the founder, David Ogilvy; and the red background, the brand’s signature colour, is integrated into a sleek, minimalist environment underscored by a simple palette of contrasting black and white.

The goal of the revamping was to create connections and provide a platform for different kinds of teams to embrace the space in ways that fit their needs.

The space is a multifunctional hub, sensitive to human needs, and fertile for discussions. For. design planning developed a public space for hosting and collaboration, as well as private workspaces with different levels of privacy.

The reception desk and its boutique hotel-style quartz countertop are positioned to be more open to the outside. Visitors and clients are welcomed with a glance, a smile, and a coffee. The reception area does double duty as a lounge for discussion and collaboration, both formal and informal. It is a place where clients, employees from different departments, and partners interact daily.

This lounge, featuring classic 1950s furnishings, is a place for creative encounters where the improbable can become inevitable. There is classic furniture by Knoll and Herman Miller, under a custom-made black acoustic ceiling punctuated by accent lighting that provides a sense of intimacy. The finishing touch is Mohawk rugs, which dampen sound in the open space.

Ogilvy Montreal common meeting area for employees

Following the red core, the space is divided into progressively more private zones. These successive spaces are for formal meetings, creative work, and presentations; their capacity ranges from two to 20 people. Turning the corner into a hallway, there is a portrait of David Ogilvy, a source of inspiration and encouragement, his presence personified in his quotations, applied to the glass surfaces. The new third-floor design includes a 50% increase in floor space. It was modified to host collaborative work and to be suitable for receptions and all-hands meetings where the firm’s milestones are celebrated.

The bottom line on this project is that it strikes a fine balance between opposites: a vibrant and intense space that’s also comfortable, streamlined, and intimate.

Ogilvy Montreal common meeting area for employees
Ogilvy

Photos: Stephane Brügger